Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) liiketalouden aikuiskoulutuspisteessä Huittisissa asetettiin vuonna 2010 tavoitteeksi uusi digitaalisempi oppimisympäristö, jossa opiskelijalla on mahdollisuus osallistua opetukseen paikasta riippumatta, ilman että opettajan fyysinen työ merkittävästi muuttuu. Haluttiin säästää aikaa ja luonnonvaroja teknisesti luotettavilla ja helppokäyttöisillä välineillä. Myös kampusten uudistaminen toi uusia vaatimuksia ympäristön kehittämiselle. Uudistamisprojekti polkaistiin käyntiin perustamalla digitaalinen testiluokka, johon hankittiin koulun ensimmäiset Avion Interactiven toimittamat TRUTOUCH-kosketusnäytöt. Testiluokan tulokset olivat erittäin hyvät, joten näytöt päätettiin ottaa käyttöön koko oppilaitoksessa.
TRUTOUCH-kosketusnäytöt ovat olleet merkittävä osa SAMK:n digiloikkaa. Näytöillä ja HILL-konseptilla pystytään tallentamaan sekä siirtämään tietoa reaaliajassa, ja ongelmanratkaisutilanteet pystytään myös hoitamaan tehokkaasti. Esimerkiksi opinnäytetöitä voidaan kehittää ryhmissä paremmin eteenpäin havainnollistamalla eteneminen konkreettisesti suurellekin määrälle samassa vaiheessa olevia opiskelijoita kerrallaan. ”Näytöt ovat osa ratkaisua, joka tuo lisätunteja vuorokauteen vähenevinä matkatunteina, vähentäen samalla ympäristön kuormitusta. Neljä kampustamme ovat noin 60 km:n etäisyydellä toisistaan, joten etäopiskelu ja matkustamisen vähentäminen lisäävät turvallisuutta sekä työhyvinvointia ja pienentävät kustannuksia”, toteaa verkko-opetuksen koordinaattori Katja Lempinen.
Laadukkaat välineet ja toimivat tukipalvelut
SAMK:n järjestelmäasiantuntija Jari Suvila kertoo, että asennustyöt Avion Interactiven yhteistyökumppanin kanssa sujuivat jouhevasti, toimitukset olivat aikataulussa ja tukipalvelut toimivat edelleen hyvin. ”Laadukkaat tuotteet, sujuva yhteistyö, mahdollisuudet yhdessä kehittämiseen ja yhdessä tekemiseen olivat avainasemassa, kun valitsimme yhteistyökumppaniksemme Avion Interactive Oy:n”, perustelee Suvila.
Riittävillä perehdytyskoulutuksilla näytöt on saatu monipuolisesti käyttöön kokonaisvaltaisessa opetuksessa. Opettajat havainnollistavat kosketusnäyttöjen ja dokumenttikameroiden avulla mm. erilaisia opetukseen liittyviä tapahtumia, kuten ”hygieeninen käsienpesu hoitotyössä”. Tuotteet ovat myös olennaisessa osassa erilaisissa tapahtumissa, joista voidaan lähettää esimerkiksi rehtorin puhe live streamina eri kampuksille. ”Kosketusnäyttöjen täysipainoinen käyttö ja hyödyntäminen edellyttävät organisaation sitoutumista käyttäjien koulutukseen ja jatkuvaan kehitykseen”, toteaa Suvila.
HILL – verkko-opiskelumalli
SAMK:ssa kehitetty verkko-opiskelumalli (HILL) tarjoaa mahdollisuuden opiskella tutkinnon joustavasti. Verkossa opiskelun tärkeys sekä teknologinen ja pedagoginen toimivuus korostuu, kun ammattikorkeakoulu kokonaisuudessaan muodostuu neljästä eri kampuksesta (Pori, Rauma, Huittinen, Kankaanpää) ja vuorovaikutteisia etäopiskelijoita on 50–60 eri maasta. SAMKissa oli tutkinto-opiskelijoita syksyllä 2017 n. 6700 ja henkilökuntaa n. 380 henkilöä.