Espoossa digitaaliset välineet ja sisällöt monipuolisessa käytössä varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa

Lataa tulostettava pdf

Vuonna 2015 Espoon kaupungin suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa varauduttiin tulevaan esiopetussuunnitelmaan, jossa korostuvat tieto- ja viestintäteknologista osaamista koskevat tavoitteet. Tuolloin otettiin askel kohti digipolkua ja asetettiin tavoite, jossa lapsille tarjotaan mahdollisuus ja valmiudet muiden taitojen lisäksi kehittää digitaalista osaamista sekä erilaisten laitteiden hallintaa. Näin tuetaan lasten vuorovaikutustaitoja, oppimista sekä vähitellen kehittyvää kirjoitus- ja lukutaitoa. Mahdollisuus kokeilla ja tuottaa sisältöä itse, edistää lasten luovaa ajattelua ja yhteistyötoimintaa.

Avion Interactive Oy on toimittanut vuosien 2015–2018 aikana lähes 170:een Espoon varhaiskasvatusyksikköön interaktiivisen Newline TRUTOUCH -kosketusnäytön OPS-tietokoneella ja korkeussäädettävällä jalustalla sekä Newline-dokumenttikameran.

Laitteiden liikuteltavuus ja säädettävyys tärkeässä roolissa

Espoon varhaiskasvatuksessa haluttiin kehittää oppimisympäristöä ja tukea lapsen näkökulmasta oppimista tukevaa jatkumoa varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja siitä alkuopetukseen. Ensin pilotoitiin älytauluja, mutta niiden todettiin olevan toiminnallisuuksiltaan liian rajoitteellisia. Laitteilta toivottiin monipuolisia interaktiivisia toimintoja pedagogisiin tarpeisiin, ja ehdottoman tärkeää oli myös laitteiden liikuteltavuus. Nyt ryhmissä on käytössä pääsääntöisesti 55” kosketusnäytöt, OPS-tietokoneet ja sähköisesti korkeussäädettävät jalustat sekä pienemmät dokumenttikamerat. ”Päädyimme 55 tuuman näyttöön, joka on helposti liikuteltava liikuteltavan jalustan ansiosta sekä optimaalisen kokoinen pienempiinkin tiloihin. Korkeussäädön ansiosta näytöt on helppo säätää pienimmällekin käyttäjälle sopivalle korkeudelle ja liikuteltavuus mahdollistaa monipuolisempaa käyttöä sisäisesti”, Espoon kaupungin varhaiskasvatuksen digikehittämisasiantuntija Sirpa Puumalainen toteaa.

Tillinmäen päiväkodin esiopetuksen Tempputossut-ryhmässä näyttöä ja dokumenttikameraa käytetään erilaisissa opetustilanteissa, tehtäväharjoituksissa kuten kirjainten ja numeroiden opettelussa sekä yhteisissä satuhetkissä. ”Olemme olleet erittäin tyytyväisiä laitteisiin ja niiden helppokäyttöisyyteen, laitteet ovatkin käytössä päivittäin”, kertoo eskariryhmän lastentarhanopettaja Henrietta Suomalainen. Erilaisissa ohjelmasovelluksissa näyttöjä käytetään pääasiassa Ipadien kautta.

Kuvassa Espoon varhaiskasvatuksen digikehittämisasiantuntija Sirpa Puumalainen

Helppokäyttöinen ja hinta-laatusuhteeltaan paras

Puumalainen kertoo, että Espoon kaupunki päätyi tilaamaan sopimustoimittajan kautta TRUTOUCH-näyttöjä todettuaan näyttöjen olevan hinta-, laatu- ja kokoluokaltaan paras vaihtoehto. ”Datatykki ei ollut vaihtoehto, koska koimme niiden olevan hankalia käyttää, vaativan usein huolto ja useimmiten projektori asennetaan kiinteästi yhteen tilaan tilaan tai kiinni esim. älytauluun, jolloin se vie tilaa ja on edessä näytön ollessa lapselle sopivalla korkeudella. Meillä oli jo aiemmin kokemusta Espoon kaupungin kilpailutetusta toimittajasta, ja olimme tyytyväisiä yhteistyöhön ja tuotteisiin.”

Laitetoimitukset ja asennustyöt sujuivat moitteettomasti, joskin asennettavien yksiköiden määrien ollessa suuret, viimeisimmät ryhmät jo malttamattomina odottelivat omiaan. Loppukäyttäjien koulutukset toteutettiin onnistuneesti Espoon kaupungin toimesta. Sisäiset käyttökoulutukset ja laitteiden käytön tukeminen on helpompaa, koska kaikkien yksiköiden laitteet ovat yhdenmukaiset ja muiden laitteiden kanssa yhteensopivat.

Kiinnostuitko?

Jätä viesti niin soitamme sinulle!

Ota yhteyttä